WAT KUN JE DIE DAG VERWACHTEN?

Het examen doe je in je eigen lesauto!


De totale duur van een examen is ongeveer 55 minuten. Dat is inclusief het voor- en nagesprek, je rijdt dus ongeveer 30 tot 40 minuten! Je kunt gelijk een zelfstandige opdracht krijgen op de parkeerplaats bij het CBR. Dat kan een opdracht zijn zoals later beschreven. Zo'n opdracht mag maximaal 15 minuten in beslag nemen van het totale examen. Daarna zal de examinator de instructie weer overnemen. Ook zal je twee bijzondere manoeuvres moeten uitvoeren.


Zo gedaan!


Of je nu naar het vaste punt rijdt of bij een winkelcentrum parkeert, of hoe je in een straat keert, het maakt niet uit. Het gaat erom dat je het zelfstandig en veilig doet, rekening houdt met de doorstroming van het verkeer, met de veiligheid en de meest milieubewuste oplossingen zoekt. Als je terugkomt bij het CBR mag je de auto altijd vooruit in een vak parkeren. Vervolgens loop je terug naar het bureau van de examinator voor de uitslag.

Je krijgt daar direct te horen of je geslaagd of gezakt bent. Als je bent gezakt zal je uitleg krijgen waarom je gezakt bent. Ook dient de examinator tips mee te geven waarmee je je zwakke punten kunt verbeteren. Als je geslaagd bent, kun je een dag later je rijbewijs aanvragen bij de gemeente waar je bent ingeschreven. Na 4 of 5 werkdagen ligt je rijbewijs klaar op het gemeentehuis. Als je geen geduld hebt of je rijbewijs sneller nodig hebt, kun je ook een spoedprocedure aanvragen. Dan heb je je rijbewijs een dag later (tenzij het weekend er tussen zit). Dit kost twee keer zo veel als de normale prijs.